viernes, 15 de marzo de 2013

17)

ENGINYERIA GENÈTICA

L'enginyeria genètica és el procediment tecnològic que s'utilitza per tal de manipular els gens d'un organisme. Tots els treballs que hem fet durant aquest segon trimestre tracten diferents aspectes de la enginyeria genètica:


TERÀPIA GÈNICA

La teràpia gènica consisteix en la inserció de gens en les cèl·lules i teixits d'un organisme concret per tractar una malaltia, sobretot en el cas d'una malaltia hereditària.
La teràpia gènica pretén substituir un al·lel mutant defectiu per un altre de funcional. 

VACUNES

Una vacuna  és un preparat químic o orgànic destinat a estimular les defenses naturals de l'organisme. Normalment una vacuna evita o redueix els efectes d'una infecció determinada. 

ASSAIG GENÈTIC

És una prova genètica, mitjançant la qual pots tenir accés a la informació continguda en el teu ADN i saber coses com ara la teva susceptibilitat enfront de determinades malalties. Normalment es fa a partir d’una mostra de sang. Un anàlisi genètic pot ajudar a identificar si hi ha alguna malaltia en un gen en particular.

TRANSGÈNICS

Els organismes transgènics són aquells que han sigut modificat genèticament amb la finalitat de millorar-los,  tenen un o diversos gens aliens a la seva espècie. Un exemple és el blat de moro. La tècnica que es fa servir és la de retrovirus, que consisteix en treure-li un gen o seqüència de gens que volem administrar al organisme en qüestió al virus, injectar-li els gens de la nova espècie i injectar aquest virus a les cèl·lules del organisme, les quals aniran passant-se la informació per la divisió cel·lular.


CÈL·LULES MARE

Les cèl·lules mare són cèl·lules no diferenciades que es poden convertir en qualsevol tipus de cèl·lula, a partir de la diferenciació, i fins i tot poden arribar a produir teixits cel·lulars i òrgans. El cos les utilitza per substituir altres cèl·lules mortes del cos, mentre l’organisme està viu.

BEBÈS A LA CARTA

Els bebès a la carta es basen en la manipulació d’embrions mitjançant l’ingenieria genètica per aconseguir l’aspecte físic del nadó que vols tenir. Però no només s’utilitza aquesta tècnica per triar com vols que sigui el nadó sinó que principalment, aquesta tècnica s’utilitza per triar embrions que no pateixin una malaltia.

La tècnica és basa en la Fecundació In Vitro i en el Diagnòstic preimplantacional el qual es realitza extraient una cèl·lula de l’embrió en formació i analitzant els seus gens. Aquest processament no garanteix completament la no afectació de l’embrió per la malaltia.

QUÈ PASSARIA EN EL FUTUR SI...?
Són moltes les persones que es pregunten que passaria si en un futur, potser no tan llunyà com creiem, l'enginyeria genètica estigués a l'abast de tothom. 

Podriem tenir un fill amb els ulls blaus i els llavis com l'Angelina Jolie essent nosaltres persones amb els ells marrons i els llavis prims. Ens podriem trobar amb una societat obsessionada per malalties que encara no han patit i que potser mai ho facin simplement per realitzar-se un assaig genètic on indica que d'aquí a 30 anys patirà una distròfia muscular molt greu. També podriem veure una societat plena d'aliments i organismes transgènics els quals afectarien negativament a la nostra salut degut a la gran quantitat de reaccions que poden provocar al nostre organisme com immune als antibiòtics. 

De fet, podriem arribar a tenir una societat on la variabilitat i l'evolució probablement no tindrien lloc. 

Per aquesta raó, la majora de tècniques de la enginyeria genètica estan molt regulades a la major part del món i a molts països no està permès experimentar en determinats àmbits com l'ús d'embrions per extreure cèl·lules mare embrionàries d'aquests.

______________________

A part, totes aquestes tècniques tenen inconvenients a part d'avantatges. Per exemple:

-Cèl·lules mare: El fet de fer servir embrions per algunes persones és matar un ésser viu i atentar per tant als seus drets.
-Transgènics: S'ha demostrat que els transgènics augmenten el risc de mort, no són beneficiosos pels grangers que porten tota la vida treballant i a més, poden provocar rebuig als antibiòtics en els humans.
-Teràpia gènica: El virus el qual porta el gen correcte pot fallar al copiar la seva informació a les cèl·lules. Aquest error pot donar lloc a càncer o fins i tot la mort.
-Tria d'embrions en el PGD: El problema és el mateix que en les cèl·lules mare, ja que provoca una reacció negativa en un gran sector de la població el fet de treballar amb embrions els quals podrien donar lloc a persones però que encara no tenen consciència ni sentiments.
-Vacunes: Les vacunes poden provocar una reacció en el nostre cos, més concretament del nostre sistema immunològic el qual no sigui capaç de suportar-la i ens porti a emmalaltir greument. 

A més, totes les aquestes tècniques valen una quantitat de diners bastant gran i no a l'abast de tots els que les necessitarien i potser massa dels que no les necessiten i les fan servir per gust, per experimentar tenir un fill físicament "perfecte" per a ells.

Per tant, el tema de la enginyeria genètica és un àmbit que ens pot ajudar en molts aspectes de la nostra vida i per tant si hi ha un control de qui en té la possibilitat de fer-la servir. Però hi ha una part negativa, unes desavantatges que cal tenir en compte a l'hora de fer servir aquestes tècniques les quals no només són desavantatges a nivell físic, sinó que també ho són a nivell moral.



No hay comentarios:

Publicar un comentario