domingo, 17 de marzo de 2013

18)

CÈL·LULES MARE

Són un tipus de cèl·lules que es poden convertir en qualsevol tipus de cèl·lules mitjançant un procés conegut com diferenciació.  Una de les funcions d’aquestes cèl·lules es que poden arribar a produir teixits cel·lulars i òrgans.

Hi ha quatre tipus de cèl·lules mare:
  • Totipotents. Són les cèl·lules que es poden convertir en qualsevol tipus de cèl·lula. Un exemple són les cèl·lules que es formen desprès de la fecundació de l’òvul.
  • Pluripotents. Són cèl·lules descendents de les totipotents. Es poden convertir en qualsevol cèl·lula menys en una totipotent.
  • Multipotents. Només poden produir cèl·lules emparentades, com per exemple les cèl·lules que formarien un teixit o òrgan determinat.
  • Unipotents. Només poden produir un tipus concret de cèl·lules les quals es renoven. 
Les cèl·lules mare poden ser trobades:
  • Als embrions
  • Al cordó umbilical
  • A la medul·la espinal
  • A la pell (a partir de cèl·lules adultes de la pell)
Aplicacions

Les cèl·lules mare poden arribar a tenir moltes aplicacions. Els científics pensen que podrien ser un gran progrés en la cura de l’Alzheimer o el Parkinson. També es pensa que poden crear òrgans a partir de cèl·lules del propi pacient, per tant, no serien rebutjats.

El problema

El problema és que a la majoria de casos de cèl·lules mare han de ser extrets dels embrions, i molta població està en contra, ja que es pensa que no és ètic. Hi ha diferències d'opinions sobre si un embrió ja pot ser considerat com un ésser viu i, per tant, si utilitzar les seves cèl·lules compte com un crim. 


TRANSGÈNICS

Els organismes transgènics són organismes modificats genèticament amb l’objectiu de millorar-los.

Aplicacions

Normalment s’utilitzen per millorar plantes per millorar les seves característiques com per exemple la mida o la resistència a diferents factors físics o químics.

El problema

No se sap del tot bé si els aliments transgènics són perillosos per a la salut o no. També són molt contaminants i acaben ràpidament amb les plantes d’aliments no transgènics. Un altre factor negatiu es que les multinacionals fabriquen aquesta classe d’aliments pels diners i no per ajudar a la gent.


CLONACIÓ

És un procés pel qual s’aconsegueixen còpies idèntiques d’un organisme.

Aplicacions
Gràcies a la clonació es poden utilitzar les cèl·lules mare per curar diverses malalties.
Hi ha dos tipus de clonació:
  • La reproductiva: La clonació reproductiva té com a objectiu aconseguir individus idèntics al seu progenitor.
  • La terapèutica: La clonació terapèutica consisteix en combinar la tècnica de clonació amb l’obtenció de cèl·lules mare. Té com a objectiu curar malalties mitjançant transplants cel·lulars.
Problema

En aquest cas també hi ha persones que no estan d’acord amb la utilització de cèl·lules mare. També és un procés molt costós de realitzar. 


BEBÉS A LA CARTA

Es pot definir com la manipulació d’embrions mitjançant l’ingeneria genètica per aconseguir l’aspecte físic del nadó que vols tenir. Una de les tècniques que s’utilitza és la fecundació in vitro.

Aplicacions

La fecundació in vitro s’utilitza quan una parella té dificultats per tenir fills. La fecundació és fa en un laboratori i l’embrió es implantant desprès.
També s’utilitza el diagnòstic preimplantacional  per examinar embrions. Permet reduir possibilitats de que el nen que naixerà tingui un trastorn genètic. Desprès de realitzar unes proves s’implanta l’embrió sà.  

El problema

Hi ha diferents opinions sobre el tema. Alguns grups religiosos pensen que aquesta classe de tècnica mata persones, per tant, no hi estan d’acord. Jo penso que s’hauria de tenir més en compte l’opinió de les persones que han passat per aquesta classe de situació.


VACUNES

Una vacuna és un tractament que estimula el sistema immunitari d'una persona perquè respongui contra una malaltia infecciosa de la qual ja es troba infectat.

Aplicacions

Les vacunes serveixen per reduir o prevenir els efectes d’una infecció determinada.


TERÀPIA GÈNICA

Consisteix en un procés pel qual s’insereix material genètic en una cèl·lula per a que produeixi una proteïna determinada.

Aplicacions

S’utilitza com tractament de malalties genètiques o adquirides. Gràcies a aquest procés es pot substituir els al·lels mutats d’un gen per uns altres.

Problema

És un procés difícil ja que a vegades no és fàcil trobar la part afectada i substituir-la.


ASSAIG GENÈTIC

És una prova genètica, mitjançant la qual pots tenir accés a la informació continguda en el teu ADN i saber coses com ara la teva susceptibilitat enfront de determinades malalties.
L’examen gènic inclou l’anàlisi de l’ADN d’una persona, normalment a partir d’una mostra de sang.

Aplicacions

  • En pacients asimptomàtics (són aquells que no tenen símptomes): es prediuen algunes malalties produïdes per un gen defectuós.
  • En pacients simptomàtics (aquells que presenten símptomes): es pretén calcular el risc en desenvolupar certes malalties. També es poden confirmar diagnòstics.
  • Proves forenses: la identificació d’informació  genètica que pertany a un individu determinat.
  • Examen dels nounats: es realitza freqüentment com una mesura de salut preventiva que beneficia de forma clara el nounat quan hi ha un tractament disponible.
  • Diagnòstic prenatal: es tracta de les proves genètiques que es realitzen al fetus.
  • Examen o identificació del portador: inclou proves genètiques que son realitzades a parelles, les famílies de les quals tenen un historial al seu darrera de trastorns genètics recessius i que tenen pensat tenir descendència.

El problema

Pot arribar a ser una violació de la privacitat i el fet de saber que pots tenir una malaltia genètica pot afectar negativament.



No hay comentarios:

Publicar un comentario